Friday, May 01, 2009

AKCIJA POMOCI TESKO OBOLJELOJ ELMI BOSKAILO

"Elma Boskailo, 17-godisnja Stocanka boluje od najteze vrste progresivnog tumora NON - HOCKIN.
Za hitnu transplataciju kostane srze potrebno joj je 80 hiljada maraka.Tumor se razvija velikom brzinom i Elma mora biti sto hitnije operisana."

Ove rijeci su odjeknule u svim medijskom sredstvima BiH: tv, radio, novine......
Vapaj Elminih roditelja je obisao svijet.. Njihove oci i srca bili su usmjereni prema svim gradjanima BiH, pogotovo prema nama u Dijaspori.

Kao i uvijek i ovaj put je nas narod nesebicno krenuo da pomogne u spasavanju jednog mladog zivota. ELma je hitno prebacena na Klinicki centar Rebro u Zagreb, gdje je otpocala sa kemoterapijama...

Vapaji za pomoc su svakodnevni...Mnogo djece, zena i starijih osoba cekaju donacije da bi zapoceli svoje izlijecenje. Ali mlada Elma je ovaj put dobila prioritet. Tumor je svaki dan rastao i zivot joj je sve vise bio u opasnosti. Poceli su se odbrojavati dani.

Pridruzujucu se mnogim organizacijama svijeta i Platforma BiH je pokrenula akciju prikupljana pomoci za Elminu operaciju. Islamska zajednica, Mladi BiH, Biznis klub, Klub naucnika i svi ostali bh. gradjani su zajednicki krenuli u hitnu akciju prikupljanja novca. Nije se imalo vremena razmisljati nego hitno djelovati. Elmino i onako lose stanje stanje se jos vise pogorsalo. Kemoterapije nisu pomagale. U telefonskom razgovoru sa njenom majkom saznali smo da vise nisu bili u pitanju dani nego sati.

Angazovali su se mnogi. Na bajramskim sijelima, promociji filma “Zemlja nestalih” Mustafe Hadziibrahimovica, putem e-maila i telefona. Za samo sedam dana skupilo se 4555.00 eura.
Humanost nasih gradjana je i ovog puta pokazala svoju pravu vrijednost.

Posebno je potrebno istaci da je od samog pocetka akciju podrzala i u nju se i licno ukljucila i nasa nova ambasadorka u Kraljevini Nizozemskoj, njena exelencija gospodja Miranda Sidran - Kamisalic.

Uz nadu da smo bar malo doprinijeli Elminom ozdravljenju i uz molbu dragom Bogu da je nagradi ozdravljenjem zahvaljujemo se svim ljudima dobre volje koji su na bilo koji nacin doprinijeli ovoj akciji. Posebnu zahvalu upucujemo inicijatoru akcije gospodinu Faki Dzigal iz Arnhema.

Spisak ucesnika u akciji mozete pronaci na web strani Platforme www.bihplatform.nl/Aktuelnosti

Ko je Elma i od cega boluje mozete vidjeti na linku: http://www.youtube.com/watch?v=ZWYFxOnwV7g


Naida Ribic
naidakia@hotmail.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home