Friday, May 01, 2009

BRATSKA POMOC BOSNI I HERCEGOVINI




POSJETA BOSNI
OSAM VELICANSTVENIH ZA KURBAN BAJRAM

Posjeta Bosni i Hercegovini za Kurban Bajram od 6. do 13.decembra 2008. grupe Turskih mladica, uglavnom holandskih studenata: Kursat Duru, Ahmed Said Karakan, Kaya Mehmet Karakaya, Ahmet Ozarslan, Yasin Inan, Fatih Kulaksizoglu, Hanifi Gokce i Yusuf Koca, koje je prihvatio i organizovao poznati realizator velikih projekata u Platformi BiH i humanista iz Udruzenja “Sana” iz Almera gospodin Elvedin Kodzaga, je nesvakidasnji humanitarni i kulturno-vjerski dogadjaj kako za BiH tako i za holandske prilike i praksu.

U pripremi ove posjete prikupljen je novac za 45 kurbana a priloge su dali:
Edin Dizdar (vlasnik firme EDEX ), Alma i Berzi Sehomerovic, Serwet Salbacak,
Fatma Aktas iz Udruzenje “Selamnetwerk” iz Den Haga i drugi.

Po dolasku u Sarajevo nakon klanjanja Bajrama Namaza u Begovoj dzamiji u ponedeljak 8.decembra obavljeno je propisno klanje prvih kurbana i pocela je odmah podjela istih u Vogosci kod Crvenog Kriza. Centralnoj kuhinji “Merhameta” u Svrakinom selu u Sarajevu predata je zatim cijela krava.

Narednih dana su predati kurbani udruzenju “RUHAMA” iz Zenice, cetiri izbjeglicka centra u Gorazdu (Belvedere, Splaviste, Dzacki dom i Podhranjen), u kojima su smjestene izbjeglice iz Visegrada, Rogatice, Cajnica i Foce. Ostatak od oko 100 kg kurbana predat je Kantonalnoj bolnici u Gorazdu.

Centru za zastitu djece i omladine u Pazaricu kupljena je i predata hrana za 500 eura.
Najugrozenijim porodicama je predato po100 eura (ukupno 2500 eura).
Takodjer je preko redakcija Hayata poklonjeno od strane ove grupe mladih i plemenitih ljudi 400 eura jednoj bihackoj porodici sa devetero djece bez ikakvih primanja.
Hayat je u emisji od 26. marta 2009 dao prilog o predaji poklona ovoj mnogobrojnoj porodici.

Prvog dana Bajrama bila je svecana vecera kod Elvedinove majke i brata u Semizovcu.
Grupa je pored obilaska Sarajeva napravila krace posjete Srebrenici, Memorijalnom centru u Potocarima, nani Fati Orlovic, izlet u Travnik, Pocitelj, Blagaj na Buni i Mostar

Ova posjeta je privukla paznju i sarajevskih medija tako da je NTV Hayat objavio i jedan intervju sa ovim ljudima koji je zatim repriziran na satelitskoj mrezi u emisiji „Dobri ljudi“.

Turski studenati su se na kraju vratili u Holandiju sami bez svoga predvodnika i prijatelja Elvedina Kodzage jer se njegov otac za vrijeme ove posjete tesko razbolio i preselio na Ahiret. Ti preostali dani su za Elvedina, kako kaze, bili najtezi i najbolniji u zivotu.
Sa druge strane dozivio je sa ovom grupom predivnih i fantasticnih momaka nesto sto ce ga
cijeli zivot ispunjavati.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home